• 06-10678192

24 dec

‘Dyslexiezorg 2015: ondergeschoven kindje?’

Op 1 januari 2015 gaat de nieuwe Jeugdwet van kracht. Dat betekent in het geval van kinderen met dyslexie, dat de gemeenten vanaf dat moment verantwoordelijk zijn voor de organisatie en betaling van deze zorg. Dyslexiedeskundige Ria Kleijnen maakt zich grote zorgen over deze ingrijpende verandering. “Er zijn nu al gemeenten die de dyslexiebehandeling straks niet willen vergoeden, omdat ze het een onderwijskwestie vinden.”

Ria Kleijnen vervolgt: “Tot nu toe viel dyslexiezorg onder de basisverzekering en werd diagnostiek en behandeling van ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) vergoed door zorgverzekeraars. Overigens pas sinds 2009; voorheen moesten ouders alles zelf betalen. Onder de nieuwe Jeugdwet wordt dyslexie geschaard onder ‘specialistische zorg. Dyslexie moet nu dus betaald worden uit hetzelfde potje als zwaardere gedragsproblemen en problematiek als depressie en schizofrenie.

Gemeenten beslissen op dit moment hoe zij hun pot geld willen verdelen. In de meeste gevallen zal er wel iets worden vrijgemaakt voor dyslexie. Maar dan nog is de vraag: hoe wordt dat geld besteed? Hoe geef je dat strategisch vorm en hoe doe je dat in de praktijk?

Sommige gemeenten, en dat merk je nu al, zien dyslexie als een relatief licht probleem en vooral als een onderwijskwestie. Dus wordt de bal teruggekaatst naar het onderwijs en lopen we het risico dat dyslexiezorg niet of slechts gedeeltelijk wordt vergoed.”

 

Uit: Balans Magazine, nr. 1 dec 2014/jan 2015